Budir IJsland

Vakantie in IJsland: geniet van rust, ruimte en sprookjesachtige natuur

Geplaatst: 28 oktober 2021
Update aanbiedingen: vandaag om 07:28
Leestijd 5 minuten

Sprookjesachtig IJsland...

IJsland klinkt als heel ver weg en toch hoort het gewoon bij Europa. Het is het dunst bevolkte land van Europa, met zo’n 300.000 inwoners op een oppervlakte die ruim drie keer zo groot is als België. Het unieke van IJsland is dan ook dat je er enorm uitgestrekte onbewoonde gebieden hebt. Er valt veel te genieten voor de liefhebbers van ongerepte, soms ruige en soms haast sprookjesachtige natuur. Daarnaast biedt IJsland nog veel meer, want bijvoorbeeld in en om hoofdstad Reykjavik is heel veel te doen en te zien. IJsland is ook één van de veiligste landen van Europa, want misdaad komt er bijna niet voor.

IJsland weetjes


 • Schengenzone (geen EU-lid)
 • Hoofdstad:
  Reykjavik
 • Taal:
  IJslands
 • Geld:
  IJslandse kroon
 • Tijdverschil:
  In IJsland is het nu , dus het is 1 uur vroeger.
 • Visum nodig:
  Niet nodig voor EU-burgers.

Tickets en tours IJsland


Voorkom wachten voor de kassa en profiteer van de beste prijs! Boek hier tickets en activiteiten online!

Aanbiedingen en tips!


Blijf op de hoogte van onze aanbiedingen en tips door hier je e-mailadres achter te laten.

Wij sturen maximaal 1 keer per week een mail-update. Wij spammen niet, delen je gegevens nooit met derden en je kunt je op elk moment weer uitschrijven.

Vliegtickets IJsland


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Amsterdam - Reykjavik: € 122
  prijs gevonden bij vertrek 16-04-2024
 • Brussel - Reykjavik: € 193
  prijs gevonden bij vertrek 30-05-2024
 • Dusseldorf - Reykjavik: € 197
  prijs gevonden bij vertrek 08-04-2024
 • Rotterdam - Reykjavik: € 440
  prijs gevonden bij vertrek 03-05-2024
VLIEGTICKETS BEKIJKEN

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.


Of boek een goedkoop ticket IJsland direct bij:

Transavia

IJsland aanbiedingen


Actuele vakantie-aanbiedingen IJsland:

Reykjavik 8 daagse vliegvakantie naar Cabin in reykjavik, ijsland

vliegreis

8 daagse vliegvakantie naar Cabin in reykjavik, ijsland
Reykjavik Vlieg-rondreis Hoogtepunten van IJsland

vliegreis

Vlieg-rondreis Hoogtepunten van IJsland
Reykjavik 8 daagse vliegvakantie naar Klettur in reykjavik, ijsland

vliegreis

8 daagse vliegvakantie naar Klettur in reykjavik, ijsland
Reykjavik 8 daagse vliegvakantie naar Thingholt by Center Hotels in reykjavik, ijsland

vliegreis

8 daagse vliegvakantie naar Thingholt by Center Hotels in reykjavik, ijsland

Tarieven vanaf en onder voorbehoud.

Tips en inspiratie voor een vakantie in IJsland

IJsland is veelzijdig. Naast het enorme aanbod aan natuurschoon is er ook op andere gebieden veel te beleven. We zetten enkele voorbeelden van bestemmingen en bezienswaardigheden voor een vakantie in IJsland op een rij:●

Stokkur geiser IJsland

De Stokkur geiser, niet ver van de Geysir.

Voor welke soorten vakanties ga je naar IJsland?

IJsland is niet het land voor strandvakanties. Hoewel je er wel kunt zwemmen: bij heetwaterbronnen, die zorgen voor water van een aangename temperatuur. Wat IJsland in overvloed te bieden heeft is rust, ruimte en ongerepte natuur. Hoe lang je ook in IJsland op vakantie gaat, je kunt elke dag weer een andere natuurlijke attractie zien. We geven enkele voorbeelden van hoe je vakantie kunt vieren in IJsland:

Kathedraal Reykjavik IJsland

De Kathedraal in Reykjavik.

De IJslandse keuken

IJsland is een land van vissers en viseters. Veel restaurants bieden een keur aan visgerechten. Dat kan stokvis, schelvis of haring zijn, maar ook walvis, rog of zeehond. Ook staan vaak vissenmagen en vissenlever op het menu.

Het is lang niet alleen vis wat de klok slaat. In IJsland worden bijvoorbeeld koeien en schapen gehouden, die voor zowel vlees als melk zorgen. Groente en fruit wordt ook geteeld in IJsland, vanwege het klimaat vrijwel altijd in kassen.

IJsland is een land van vissers en viseters, maar er staat meer op het menu dan vis

Typische gerechten zoals hákarl, (gefermenteerde haai) en svið, waarbij je een halve schapenkop op je bord krijgt zijn voor de meeste toeristen een brug te ver. Een wat laagdrempeliger IJslandse specialiteit is harðfiskur: gedroogde en daarna zacht gemaakte schelvis.

Een typisch IJslands zuivelproduct is inmiddels ook tot de Belgische supermarkten doorgedrongen: skyr. Deze romige, vetarme yoghurt eet men vaak met wat suiker, honing of blauwe bessen.

Het klimaat in IJsland

Van een land met de naam IJsland verwacht je misschien dat het er altijd wel ijskoud zal zijn. Dat is zeker niet zo, maar IJsland ligt bijna tegen de Poolcirkel aan dus het is er gemiddeld wel behoorlijk wat kouder dan in ons land.

IJsland heeft een koud zeeklimaat, wat inhoudt dat de winters koud zijn en dat het in de zomer doorgaans ook niet echt warm wordt. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomer meestal tussen de 10 en 14 graden.

Door de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de winters niet zo koud als je misschien zou verwachten. De gemiddelde temperatuur in de winter ligt meestal tussen -7℃ tot 1℃, maar koudere periodes komen ook regelmatig voor.

De winters in IJsland zijn niet zo koud als je misschien zo verwachten

De meest geschikte periode voor een vakantie naar IJsland is tussen mei en september. Door het klimaat zijn in de wintermaanden veel bezienswaardigheden niet of nauwelijks bereikbaar. In de winter is er ook weinig daglicht, zo’n vijf uur per dag.

Rondrijden op vakantie in IJsland

De wegen in IJsland zijn uitstekend, maar grotendeels alleen van mei tot september beschikbaar. Je kunt in deze maanden zelf in IJsland rondrijden, door bijvoorbeeld een auto of camper te huren. Dat kan al op het vliegveld. Wil je het binnenland in, dan heb je een 4x4 wagen nodig. Enige ervaring met het rijden over ruw terrein is ook geen overbodige luxe.

Het is mogelijk vanaf België met eigen auto naar IJsland te rijden. Je rijdt dan eerst via Duitsland naar Denemarken. Vanaf het noorden van Denemarken ga je vervolgens met een veerboot naar de Faeröer eilanden. Daarvandaan kun je dan met een veerboot naar IJsland. Een leuk avontuur, maar het kost je natuurlijk wel veel meer tijd dan vliegen.

zuidelijke fjorden IJsland

Een mooie autoroute langs de zuidelijke fjorden bij zonsondergang.

Openbaar vervoer in IJsland

Op vakantie in IJsland kun je niet met de trein, want die heeft IJsland niet. Er rijden wel bussen, voornamelijk in de maanden mei tot en met september. Tussen steden en naar toeristische plaatsen kun je dan comfortabel met de bus reizen.

Opvallend is dat binnenlandse vluchten in IJsland doodnormaal zijn. Sommige plaatsen zijn een groot deel van het jaar simpelweg niet bereikbaar op een andere manier. IJsland heeft ook een aantal eilanden, waarnaar je met de boot kunt reizen.