Kathedraal van Glasgow

Stedentrip naar Glasgow: historie, sfeer en de beste winkelstad van Schotland

Glasgow is de grootste stad van Schotland en staat bekend om het rijke aanbod aan bezienswaardigheden op het gebied van cultuur en geschiedenis. Daarnaast is het ook een gezellige stad vol cafés, eethuisjes en restaurants. Wekelijks zijn er ruim honderd verschillende evenementen in theaters, concertzalen, musea en andere gelegenheden. Daar komt bij dat Glasgow wordt gezien als de op Londen na beste winkelstad van Groot-Brittannië. Kortom, ga je voor een stedentrip naar Glasgow dan kun je moeiteloos je dagen volplannen met leuke activiteiten en bezienswaardigheden.

Tickets en tours Glasgow


Voorkom wachten voor de kassa en profiteer van de beste prijs! Boek hier tickets en activiteiten online!

Glasgow praktische info


 • Aantal inwoners:
  ongeveer 636 duizend.
 • Taal:
  Engels, Schots-Gaelisch, Schots.
 • Geld:
  Britse pond
 • Tijdverschil:
  In Glasgow is het nu , dus het is 1 uur vroeger.

Vliegtickets Glasgow


Gevonden prijzen voor retour tickets:

 • Amsterdam - Glasgow: € 107
  prijs gevonden bij vertrek 26-01-2024
 • Eindhoven - Glasgow: € 130
  prijs gevonden bij vertrek 15-11-2023
 • Brussel - Glasgow: € 165
  prijs gevonden bij vertrek 17-10-2023
VLIEGTICKETS BEKIJKEN

Indicatieve vanaf prijzen, dagelijkse check.

Tips en inspiratie voor een stedentrip naar Glasgow

Glasgow ligt in het westen van Schotland en heeft ruim 600.000 inwoners. Het is niet de hoofdstad van Schotland, dat is Edinburgh. Glasgow is één van de belangrijkste haven- en industriesteden van Groot-Brittannië. Het staat daarnaast bekend om de combinatie van indrukwekkende historische bouwwerken naast moderne architectuur. Er is meer dan genoeg te zien en te beleven in deze bijzondere Schotse stad. We zetten enkele niet te missen hoogtepunten voor een stedentrip naar Glasgow op een rij:

 • St. Mungo’s Cathedral: deze gotische kathedraal uit de dertiende eeuw was oorspronkelijk katholiek, maar behoort tegenwoordig tot de Schotse staatskerk. Na een bezoek aan dit indrukwekkende bouwwerk, kun je het Glasgow Necropolis bekijken: het oude kerkhof achter de kathedraal. Daar bevinden zich onder andere indrukwekkende grafmonumenten van rijke industriëlen uit Glasgow. Het kerkhof ligt op een heuvel vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.
 • Glasgow City Chambers: in dit gebouw aan het bekende George Square, vergadert de gemeenteraad van Glasgow. Je kunt er gratis een rondleiding krijgen waarbij je onder andere de indrukwekkende raadzaal en banketzaal te zien krijgt. In de omgeving van Glasgow City Chambers staan nog meer interessante gebouwen en er zijn ook diverse standbeelden van beroemde Schotten te bewonderen.
 • Mackintosh Trail: deze wandelroute is vernoemd naar een van de beroemdste inwoners ooit van Glasgow: architect, ontwerper en kunstenaar Charles Mackintosh. De route voert onder andere langs gebouwen die door hem zijn ontworpen.
 • Pollock Country Park: wil je tijdens je stedentrip in Glasgow een rustmomentje inbouwen, dan kun je terecht in dit park dat werd verkozen tot het mooiste en beste park van heel Groot-Brittannië. Het park is reusachtig groot, zo’n 164 hectare. Naast uitrusten of wandelen kun je er ook aan activiteiten deelnemen. Zo zijn er bijvoorbeeld mountainbike circuits.
 • Glasgow wordt gezien als de beste winkelbestemming van Groot-Brittannië na Londen. De bekendste winkelstraten zijn Buchanan Street, Argyle Street en Sauchiehall Street. In Buchanan Street bevinden zich twee grote winkelcentra: Buchanan Galleries en Princes Square. Het grootste winkelcentrum van Schotland is het St. Enoch Shopping Centre en dat vind je ook in Glasgow, aan het St. Enoch Square.
Glasgow City Chambers

Glasgow City Chambers aan het bekende George Square.

Eten en drinken in Glasgow

In Glasgow kun je in diverse restaurants het Schotse nationale gerecht haggis eten. Dit bestaat uit een schapenmaag gevuld met gemalen orgaanvlees, zoals nieren, hart of lever, waar havermout en specerijen aan zijn toegevoegd. Een wat laagdrempeliger klassieker, die in Glasgow net als in heel Groot-Brittanië nog altijd populair is, zijn fish and chips: frieten met een moot gebakken vis, meestal kabeljauw of schelvis. Vanzelfsprekend heeft een grote stad als Glasgow nog veel meer te bieden dan klassieke Schotse of Britse gerechten. Glasgow heeft een enorm en gevarieerd aanbod aan restaurants en eethuisjes, zoals Thais, Italiaans, Chinees, Indiaas en nog veel meer.

Glasgow heeft een enorm en gevarieerd aanbod aan restaurants

Naast klassieke Schotse of Britse gerechten ook Thais, Italiaans, Chinees, Indiaas en nog veel meer.

Schotland is het land van de whisky en in Glasgow en omgeving zitten meerdere whisky-distilleerderijen waar rondleidingen en proeverijen worden georganiseerd. Daarnaast zijn er voor de whisky-liefhebbers vele gespecialiseerde bars in de stad.

Een andere populaire alcoholische drank die je in elke pub in Glasgow kunt krijgen is Scotch ale. Deze biersoort onderscheidt zich door de malt-achtige smaak en de donkerbruine kleur. Het alcoholpercentage van Scotch ale is iets hoger dan dat van het gemiddelde bier (5%), namelijk tussen de 6 en 10%.

Ashton Lane Glasgow

Ashton Lane in Glasgow met veel pubs en restaurants.

Het weer in Glasgow

Over Schotland hoor je wel eens dat het er altijd regent. Dat is natuurlijk niet letterlijk waar, maar het regent er wel vaker dan in België, namelijk zo’n 250 dagen per jaar. In de regio Glasgow valt zo’n 1200 milliliter regen op jaarbasis. Dat is ongeveer anderhalf keer zoveel als de 850 die er gemiddeld in België valt. Een garantie op een droge stedentrip in Glasgow is er dus helaas niet, maar er zijn wel grote verschillen door het jaar heen. De natste maanden zijn oktober tot en met januari. Dan heb je ruim twee keer zo veel kans op regen als in de minst natte maanden april tot en met juli.

Glasgow kent, net als de rest van Schotland, een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn wat koeler dan in België en de winters zachter. De temperatuur is wat gelijkmatiger verdeeld: de gemiddelde maximumtemperatuur is in Schotland 19,6 graden in juli en 6,4 in januari; in België is dat respectievelijk 23,1 en 6,1.

Pollock Country Park Glasgow

Pollock Country Park, verkozen tot het mooiste park van Groot-Brittannië.

Vervoer naar Glasgow

Vanaf Brussel of Charleroi kun je met verschillende maatschappijen naar Glasgow vliegen. De vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. Vanaf het vliegveld van Glasgow kun je een taxi nemen naar het centrum. Een voordeliger optie is de bus: de Glasgow Airport Express, ook bekend als Glasgow Shuttle, vertrekt iedere 10 minuten vanaf het vliegveld naar het centrum.

Het is ook mogelijk om met de auto naar Glasgow te rijden, maar niet rechtstreeks omdat je de Noordzee moet oversteken. De snelste route is via het Nederlandse IJmuiden, vanwaar je met je auto op de boot naar Newcastle kunt varen. Vanaf Newcastle in Noord-Engeland is het nog een kleine drie uur rijden naar Glasgow. Denk eraan dat in heel Groot-Brittannië, dus ook in Glasgow, links wordt gereden.

Vervoer in Glasgow

Tijdens je stedentrip in Glasgow kun je gebruikmaken van de uitstekende openbaar vervoer voorzieningen. Zoals de metro: Glasgow heeft een van de oudste metronetwerken ter wereld. Het netwerk is minder uitgebreid dan in andere grote steden in Groot-Brittannië en bestaat uit één lijn, die het grootste deel van de binnenstad bestrijkt. Wil je naar wijken buiten het centrum, dan kun je de bus nemen. Het busnetwerk van Glasgow is uitgebreid en niet duur.

Glasgow heeft een van de oudste metronetwerken ter wereld

Daarnaast is het busnetwerk van Glasgow uitgebreid en niet duur.

Wil je buiten de stad reizen, dan kan dat prima met de trein. In het centrum liggen de belangrijke stations Glasgow Central, dat de stad met het zuiden verbindt en Queen Street dat de stad met het noorden en Edinburgh verbindt. Hoofdstad Edinburgh is bijvoorbeeld maar 50 minuten met de trein vanaf Glasgow. Wat je ook kunt doen is de West Highland Line van Glasgow naar Oban en Mallaig nemen. Deze route werd ooit uitgeroepen tot de mooiste spoorlijn ter wereld.

Hoeveel dagen heb je nodig om Glasgow te ontdekken?

Als je Glasgow rustig op je gemak wilt bekijken dan zijn twee hele dagen voldoende. Je hebt dan voldoende tijd om de bezienswaardigheden langs te gaan en een indruk van de stad te krijgen. Maar vanuit Glasgow is veel meer te beleven, bijvoorbeeld een uitstapje naar de kust of het 70 kilometer verder gelegen Edinburgh. Dus een langer verblijf in Glasgow of een combinatie met een verblijf elders in Schotland is ook zeker geen verkeerde keuze!

Tickets en tours Glasgow


Verlies geen tijd door een lange rij voor de kassa van een attractie. Koop je tickets online!


Boek hier een rondleiding of tour met een lokale of Nederlandstalige gids in Glasgow!

Waar ligt Glasgow?

Glasgow ligt zuidwestelijk van het centrum van Schotland, ongeveer op dezelfde hoogte als Edinburgh, maar dan ongeveer 70 kilometer naar het westen, aan de westkant van het land. De rivier Clyde stroomt door de stad, alsmede de rivier Kelvin.

Een rechtstreekse vlucht naar Glasgow duurt ongeveer anderhalf uur. Met de auto ben je behoorlijk lang onderweg, je moet dan eerste de Noordzee of Het Kanaal oversteken naar Engeland en dan is het nog zo’n 8 uur in noordelijke richting rijden.